Saturday, May 26, 2012

Adakah Itu Jodoh..




JODOH adalah rahsia Allah, kita MERANCANG dan Allah pun turut sama merancang..cuma kadang-kadang aku TAKUT dengan RENCANA Allah.. 

Sebab apa?

Sebab aku TIDAK PERNAH tahu apa yang bakal berada di hadapanku kelak, dan apa PENGAKHIRAN yang Allah inginkan buatku, buat hidupku..tiba-tiba hati berbisik, sebenarnya perancangan Allah mengatasi perancangan kita sendiri..buat apa terlalu memikirkan sangat.....kita LALUILAH kehidupan seperti biasa..permulaan itu bermula dari kita, dan pengakhiran itu akan Allah TENTUKAN kelak..BERDOALAH semoga PENGAKHIRAN itu adalah sama seperti yang dirancangkan dan yang TERBAIK dalam hidup... 

~ Belum dikatakan dia JODOH kita selagi ‘AKAD’ tidak TERTUNAI ..kadang PERTEMUAN itu ada namun JODOH itu tetap menjadi RAHSIANYA lagi...;)

Friday, May 25, 2012

Quote for today..




Don't look for someone that can make you happy.
Find someone that you can be happy with.

Thursday, May 24, 2012

Jika...



Jika hari ini aku gagal dalam pelajaran,
 jika hari ini aku gagal masuk Universiti,
 jika hari ini aku gagal dalam percintaan,
 jika hari ini aku gagal dalam perniagaan,
 jika hari ini aku gagal dalam segala-galanya.
 Aku pasti esok kegagalan itu yang memberikan aku kejayaan.
 Aku juga pasti yang Allah itu Maha Adil.
Paling kuat tali hubungan keimanan ialah cinta kerna Allah dan benci kerna Allah.

Jangan Mencari Tulang Rusukmu...





 Kepada Hawa. Biarlah Adam yang mencari sendiri tulang rusuknya yang hilang. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu dan mengambilmu satu hari nanti.

Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik. Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga..



Wednesday, May 23, 2012

Quote For Today...




"kita sebenarnya tak pernah really concern atas dasar sayang-menyayangi melainkan kita rasa kita lagi hebat dari orang tu. Itu fitrah manusia.
Sebenarnya kita susah nak terima orang tu lebih hebat, lebih popular, lebih mewah, lebih cantik, lebih slim, lebih bijak dari kita. Bila kita tak boleh nak mengatasi orang tu, kita tend to carik jalan keluar dengan mudah. Nak carik jalan panjang masing-masing tak mampu, so jalan mudah adelah dengan cari kekurangan orang tu.

Kalau ada yang memilih untuk fokus pada kekurangan, silakan.
Sekurang-kurangnya ada orang tolong buat check and balance" :)

thanks to green apple

Sunday, May 20, 2012

12 Tahun Dikau Pergi Tinggalkan Kami..


Rasulullah saw bersabda, "Apabila anak Adam (manusia) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakan untuknya." (HR.Muslim)


Al-Fatihah untuk ummi... 12 tahun dikau pergi meninggalkan kami..



rindu umi sangat...

20/05/2000 - 20/05/2012

al -fatihah

umi.....
hanya titip-titip doa
dan fatihah anakmu ini menjadi hadiahkan padamu
semoga doa dari anakmu ini menjadi bekalan untukmu..

umi...
12 tahun yang penuh ranjau duri anakmu hadapi dengan tabah
kadang-kadang tergelincir tanpa bimbingan
kembali berpaut dengan berdoa padaNya

umi...
ingin ku sampaikan rindu abah kepadamu
ingin ku sampaikan rindu kekanda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu adinda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu cucunda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu aku kepadamu
hanya bacaan Yassin menjadi pengubat rindu

umi...
pemergianmu di terima dengan redha
semoga dikau tenang disana
bersama-sama kekanda Maya Shafira

maaf pada abah, kak yus, kak lin, kak lina, kak jaja, kak acem, hawa dan anak-anak buah daku sekalian kerana tidak dapat balik untuk kenduri arwah umi..
hanya titip-titip doa daku hadiahkan pada umi tersayang..
semoga roh arwah umi dicucuri rahmat dan berada dalam golongan orang yang beriman...
menanti di pintu syurga menunggu kita semua bertemu insyaAllah.. 

al-fatihah..


Saturday, May 19, 2012

Fail lg huhu..




bangla oh bangla


Kelebihan Menjadi Seorang Isteri...





Kelebihan Menjadi Seorang Isteri...

1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah” 

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”. 

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”. 

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”. 

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”. 

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi) 

8 ) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu “TAAT”

Allah SWT berfirman. Maksudnya :

“Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan-Nya.”

(Surah an-Nisaa’ ayat 34).


Alpa..





berkurun..terukur sejarah alpa..
manusia di hanyut indah yang fana..
terlupa pada fitrah wujudNya
hanya di taraf hamba..

Sunday, May 13, 2012

Surah Al-A'La -- Qari Abdul Basit

Terima Kasih Tanjung Balau... 5-6/5/2012



last trip maybe for our friendship sob2
best moment ever with kerol, juli, noel, eda, atiq, ekin & jiha (sis ekin)
hope this friendship still in our heart =)
"TERIMA KASIH TANJUNG BALAU"

juli kelalakar la haha.
 lokasi: tanjung balau
actually ni kali kedua aku bercamping kat sini, 1st dulu dgn dak2 class, bakar2 ayam gak, dua kali pegi sini aku xmandi kat pantai ni hoho

leher pendek haha
sebelah aku ni kerol, mastermind untuk trip kali ni,
last trip katanya sb pasni assignment berlambak kene setelkan

macho la brader ni haha... scandal?? oppsss
macam gergasi dengan semut kan hehe
beauty and the beast

Azyyati & Ashikin
kalau ku pilih disini apa kata di sana, kalau ku pilih disana apa kata di sini.. perlukah aku pilih keduanya, bahagi kasih seadil-adilnya hahaha (sekadar nyanyian) =)

pasang khemah

pasang khemah lagi. kepakaran SUKSIS digunakan untuk memacak khemah yang menjadi kontroversi hahahaha

bakar2 ayam.. ada nasi goreng + mee hoon + sosej + cheese cocktail = sedap nyum2

khemah mereka ( ada budak merajuk sebab tak dapt tido dalam khemah yang berkarpet hoho, konon tunjuk perasaan la bawak bantal ke tepi pantai nk tido kat situ, dari kul 2.30 sampai la kul 4.45 baru la nak naek tido dalam khemah, tp best la sebab dapat tgk bunga api, pastu dapat kentut org tu kan hahahahahah) moral of the story: jgn buat perangai depan kawan2.. 

sunrise tanjung balau

sunrise lagi

breakfast sambil tak gosok gigi hoho
"comel tp makan banyak" kata jiha kepada ekin hehe

senyuman bermakna? terima kasih tanjung balau =)

ekin & jiha@adira hehe

desaru... sunburn
abes ketiak aku terbakar hoho

macam ada anak dugong je tu haha
lokasi: Desaru

straw tu tak leh blah haha

terima kasih banyak2 pada family ekin especially mak ekin sebab mensponsor ayam utk dibakar, 1st trip je dpt, 2nd kene bayar k haha, terima kasih jugak sebab menyediakan hidangan nasi goreng dgn mee hoon goreng yang sedap serta air masak hehe.. guys, this moment will be remember, hope after 5 years kita gather-gather lagi nk hoho, tyme tu bawak family masing-masing, kita tengok siapa pasangan masing-masing  hehe =)

again

"TERIMA KASIH TANJUNG BALAU 5-6/5/2012"



Kamu.. Ye Kamu...


quote ni lebih kurang sama mcm ex aku tulis kat belakang buku teks design aku tyme diploma dulu
masa tu aku study sama2 dengan dia kat psz, then aku pergi toilet jap..
masa tu lah dia tulis quote yang lebih kurang sama ni...
tapi aku perasan bila aku dah balik bilik sebab terdetik untuk belek2 buku tu..

______________________________
 i really miss that moment with u..
insyaAllah if our 'JODOH' together
i'll always beside u till death..

"lebih rela tak dapat abang dari kehilangan abang untuk selamanya"



Antara Dia Dan Dia..


Ya Allah...
berikanlah aku kekuatan untuk membuat keputusan
memilih antara dia atau dia..


Friday, May 11, 2012

Lelaki Itu Adalah Imamnya..


“Abang..hari tu ingat period dah habis. Ayang dah mandi, dah solat. Tapi hari ni keluar balik..kira period balik ke bang? ”
” Maybe kot. Try search kat google..”
” Dah tapi macam tak paham sangatla bang. Erm, Kak Erma cakap dekat masjid belah pagi ada kuliah muslimat, ada ustazah ajar masalah-masalah macam ni..”
“Buat apa..cari je kat youtube. Banyak kuliah-kuliah dalam tu. Lagipun abang sibuk, mana sempat nak hantar nak ambik kat masjid..”
Dan si isteri terus terdiam. 3 tahun perkahwinan, isu yang sama berulang, si suami pula terus menerus memberi alasan.
*****************
Asal kepada seorang wanita adalah pengikut. Ertinya, dia berhajat kepada pemimpin dan pembimbing.
Asal kepada seorang lelaki pula adalah ketua. Ertinya dia merupakan seorang pemimpin dan pembimbing.
Sebab itu dianalogikan suami sebagai imam.
Apa peranan imam dalam solat?
Guide makmum, kan? Apabila selesai dibaca Al-Fatihah, makmum mengaminkan bacaan tersebut. Apabila imam rukuk, makmum ikut rukuk. Apabila imam sujud, makmum ikut sujud.
Bagaimana pula jika imam tersalah rakaat? Atau terlupa dalam bacaan surah?
Makmum menegur. Lelaki bertasbih, perempuan bertepuk. Ada tatacara dan tertibnya.
Analogi ini suatu yang besar jika benar-benar diaplikasikan dalam hidup.
Dalam solat, ada imam dan ada makmum dengan segala tatatertibnya.
Di luar solat, ada ketua dan ada pengikut dengan segala undang-undang dan aturannya.
Begitulah indahnya Islam. Ia datang untuk menjernihkan hidup manusia dan memastikan manusia hidup dalam aturannya yang benar, betul dan tepat.

PERKAHWINAN
Ia bukan perjanjian sehari dua atau sebulan dua. Bukan juga sampai tua.
Ia perjanjian sampai mati.
Justeru, sebelum berkahwin, mesti fahami peranan masing-masing dalam perjalanan panjang tersebut.
Suami terutamanya. Jangan seronok sahaja kerana digelar ketua. Tetapi tidak pula bersedia bersungguh-sungguh untuk menjadi seorang ketua.
Ada tanggungjawab yang besar Allah bebankan seusai lafaz akad nikahmu.
Jangan hanya seronok tersengih-sengih dan bergambar mesra ( kemudian ditayang sehabis bangga di alam maya ) tetapi bab bersuci pun entah ke mana. Haid dan nifas dianggap sebagai ‘bab orang perempuan’ yang tidak perlu diketahui oleh lelaki.
Sebab itu tidak pelik, ada suami menengking isteri bila disoal tentang itu.
” Awak kan perempuan? Hidup dah bertahun-tahun takkan awak tak pandai-pandai lagi bab tu?! ”
Suami yang bertanggungjawab tidak akan mengungkapkan kata-kata seperti itu. Hakikatnya, ia adalah ungkapan alasan bagi suami yang mahu lari dari tanggungjawab.
Bukankah mengajar isteri fardhu ain itu suatu perkara wajib bagi suami?
Bukankah kalau isteri jahil tentang bab-bab haid, nifas, istihadhah dan sebagainya maka suami yang akan menanggung dosanya?
Bukankah menjadi kewajipan bagi seorang suami menghantar isterinya ke kelas agama jika dia tidak mampu mengajar perkara-perkara tersebut?

MENCARI SEORANG IMAM
Tak kacak tak apa, sebab lelaki memimpin bukan dengan kekacakan.
Tak kaya tak apa, sebab kekayaan bukan asbab hebatnya kepimpinan.
Ada lelaki rupanya tidak kacak, kulitnya gelap tetapi penampilannya kemas dan kefahaman agamanya cukup baik.
Namun ada ramai juga lelaki yang kacak, tetapi rambutnya panjang tidak terurus, pakaiannya selekeh dan tidak langsung menggambarkan ciri-ciri seorang pemuda Islam. Kefahaman agama dianggap perkara remeh.
Saya sebutkan ini kerana saya kira, memilih seorang imam tidak mudah.
Mungkin ramai wanita akan bertanya, bagaimana mahu memastikan dia seorang imam yang baik?
Ada yang merasakan lelaki kaki masjid itu terbaik sebagai imam.
Ada yang merasakan lelaki pandai bertazkirah agama itu terbaik sebagai imam.

Ada juga yang merasakan lelaki ‘berpengajian agama’ itu paling baik sebagai imam.
Saya geleng kepala.
Sungguh. Ia susah kerana sebagai manusia, kita hanya penilai zahiriah sedangkan batiniahnya, hanya Allah yang tahu.
Pun begitu, saya suka mencadangkan.
Sebagai wanita, anda diberi satu tempoh yang istimewa sebelum anda sah bergelar isteri kepada seorang lelaki. 

Tempoh itu dinamakan tempoh ‘suai-kenal’ atau istilah rasminya , bertunang.
Ramai orang tidak menggunakan tempoh ini sebaik mungkin. Ada yang belum apa-apa, sudah meletakkan ‘sepenuh ketaatan’ kepada si tunang. Ada yang melayan borak siang malam sampailah kepada bertemu di taman dan tengok wayang.
Jangan tiru tabiat-tabiat seperti itu. Bukan sahaja agama mengatakan ia sebagai tidak baik, bahkan akal juga mengatakan demikian.

MANFAATKAN TEMPOH BERTUNANG

Itulah satu-satunya tempoh terbaik untuk anda menguji sejauh mana si lelaki mampu menjadi imam kepada anda nanti.
Menguji itu tidak salah. Gunalah pelbagai method yang ada. Jangan mengintip dia di bilik tidur sudah.
Antara method yang mungkin anda boleh gunakan adalah, method perbincangan.
Jangan lupa, waktu berbincang itu, antara anda dan dia bukan suami isteri. Justeru, tidak ada ‘kewajipan’ sebagai isteri yang perlu anda tunaikan di ketika itu. Demand anda masih tinggi. Anda masih boleh mengatakan ‘tidak’ kepada dia jika tidak kena caranya.
Method berbincang, jika kena caranya, boleh memberi gambaran yang baik adakah si lelaki sudah menepati ciri-ciri seorang imam ataupun tidak.
Malangnya, method perbincangan ini tidak banyak digunakan dengan betul. Antara sebab utamanya adalah, sudah jatuh hati dan berpendapat, tiada jalan untuk berpatah balik melainkan meneruskan perkahwinan, biarpun tersingkap seribu kekurangan.
Tanpa sedar, ia mencacatkan hikmah sebuah pertunangan.

ASALKAN DIA BAIK ?
Biarlah dia tidak pandai agama pun, asalkan dia baik. Dia sayang saya, prihatin dan saya yakin dia mampu membahagiakan saya.
Alhamdulillah, anda telah menemui seorang lelaki yang baik.
Tetapi kita di sini tidaklah bercakap perihal baik atau tidak.
Sama juga dengan soalan skeptik : habis, orang tutup aurat semua baiklah?
Ustaz Azhar Idrus jawab : belum tentu, tapi orang yang baik mestilah akan menutup aurat.
Ini pun serupa. Bukanlah lelaki yang meremehkan soal agama itu tidak baik, tetapi seorang lelaki yang baik pastilah tidak akan meremehkan soal agama.
Dia pastilah seorang lelaki yang benar-benar mempunyai ciri-ciri seorang imam.
Nah, carilah lelaki jenis itu sebagai suami. Lelaki yang mampu menjadi imam, dalam dan luar solatmu.
Lelaki yang bertegas denganmu dalam hal-hal agama, dan berlembut denganmu dalam hal-hal dunia.
Bukankah dirimu mahukan perkahwinan itu sampai ke syurga? Bagaimana mungkin seorang lelaki yang tidak tahu jalan ke syurga boleh membimbingmu untuk sampai ke sana?
Buatlah pilihan dengan bijak.
Carilah untuk dirimu seorang IMAM, bukan semata-mata seorang jejaka.

“CARILAH”
LELAKI yang MAMPU menjadi IMAM untuk KAMU,
Yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila MELIHAT
KESAKITAN KAMU KETIKA MELAHIRKAN ZURIATNYA ,
Dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk BERIBADAT
BERSAMA – SAMA DI SEPERTIGA MALAM .
JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU TEMUI , JANGAN LUPA
BERSYUKUR KEPADA-NYA . 
jadilah, PERMAISURI HATINYA,
 PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA,
 PENGUBAT RINDU dan LARA




Tok Gajah..

sesi Q&A..

Get widget here

Langsung Atau Tidak Langsung...

Segala nukilan di dalam blog ini adalah milik penuh empunya blog..

Dan saya akui ada juga copy paste dari blog-blog yang lain.. kisah-kisah disini bukanlah luahan rasa empunya blog tetapi hanya sekadar berkongsi rasa..

Kadang-kadang takut disalah erti..
segala kemusykilan boleh email saya

mohdhaniffmohdsani@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...