Tuesday, December 25, 2012

Thursday, October 25, 2012

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA



ke mana lembu-lembu korban ni nak lari huhu..


 wukuf di Arafah..

selamat menunaikan fardu haji..



regards 
Ingnieur wanna be Mhaniffms


Saturday, October 13, 2012

"DO'A AGAR TIDAK RAGU DALAM MEMILIH PASANGAN"




Ya Allah, Ya Rabbi
Pemilik langit dan bumi ini
Engkaulah penguasa alam semesta ini
Hamba Lemah tanpamu Ya Allah,
Hamba adalah makhluk yg lemah tanpa pertolonganMu.

Ya Allah, Ya Rahman,
Hamba ingin mendapatkan jodoh yg terbaik Ya Allah,
Hamba tidak menuntut kesempurnaan,
Hamba hanya ingin pasangan yg mampu mendekatkan diri Hamba kepadaMu.
Hamba ingin mendapatkan pasangan yang mampu agar lebih mencintaiMu.

Ya Allah...
Hamba yakin pilihanMu adalah pilihan yang terbaik

Ya Allah Ya Rabb,
Jika memang dia baik untukku,
maka satukanlah aku dengannya,
tetapi jika memang dia buruk untukku,
maka jauhkanlah aku dengannya.

Aamiin Ya Rabbal 'Alamin...


Wednesday, October 3, 2012

Exist – Untukmu Ibu Lyrics & Chord


Exist – Untukmu Ibu Lyrics & Chord

Intro
Am / Am / Am / Am /
G / G / Am / Am /
G / G / F / F /
G / G / Am / Am //

Verse 1

Am        E               Am
Oh Ibu.. Kau disiram bayu pagi
F                     E
.. Kehilangan terasa kini dan kesepian

Am           E               Am
Dan aku.. bagai purnama gerhana
F               E
.. Di ibarat lautan kering tiada tempat
   Am            F
Ku layarkan hasratku ini
    E
Masih belum sempat ku buktikannya
Am           F
Padamu.. Ibu tersayang
  E                Am
Kucurahkan rasa hati

Pre-Chorus 1
E                           Am
.. Ku tatapi potretmu berulang kali
E                                Am / Am /
.. Kurenungkan kalimah yang diberi

Chorus
      Am          G           Am
Tuhan yang Esa.. ampuni dosa ibu
      Dm                       E
Tempatkan mereka.. di antara kekasih kekasihMu
Am                    F
Oh! Ibu.. kau kekasih sejati
       E                Am
Ku taburkan doa untukmu ibu
      Am                    F
Ampunilah dosaku sejak ku dilahirkan
         E
Hingga akhir hayat mu

   Am           F
Di saat ini ku teruskan hidup
      E           Am / Am (break sebelum solo) /
Tanpa bersama mu ibu

Guitar Solo
G / G / Am / Am /
G / G / Am / Am /
F / F / G / G /
Am / Am //

Chorus
      Am               G           Am
Tuhan yang Esa.. ampuni dosa ibu
      Dm                       E
Tempatkan mereka.. di antara kekasih kekasihMu
Am                    F
Oh! Ibu.. kau kekasih sejati
       E                Am
Ku taburkan doa untukmu ibu
      Am                    F
Ampunilah dosaku sejak ku dilahirkan
         E
Hingga akhir hayat mu…. Ibu….

E                               Am
.. Kini aku hilang tempat mengadu

Ending Verse
Am          E                 Am
Oh Ibu.. damailah engkau di sana
F             E                            Am
.. Ku taburi doa mewangi hadiah dari anakmu
Am (mainkan berulang)
Ibuuuuu……


Source: Exist – Untukmu Ibu » RAHMAD GUITAR CHORDS http://guitarchordcollection.com/2011/07/exist-untukmu-ibu/#ixzz28FL5JpOK

Saturday, September 29, 2012

Chord Gitar Kopratasa - Kekasih



dedicated this song for you...  a moment to remember..
credit to usman awang..


Chord Gitar Kopratasa - Kekasih

Verse:

       Am         G
Akan ku pintal buih-buih
     F          E
Menjadi tali mengikatmu
  Dm         E         Am
Akan ku anyam gelombang-gelombang
      E                Am
Menjadi hamparan ranjang tidur mu


Chorus:

   F           G             C
Akan ku tenun awan gemawan
         F
Menjadi selendang
G                  C
Menudungi rambut mu
  A     Dm      G     C
Akan ku jahit bayu gunung
 F           Dm     E             Am
Menjadi baju pakaian malam mu


verse

       Am         G
Akan ku petik bintang timur
     F                    E
Menjadi kerongsang menyinari dada mu
Dm         E           Am
Akan ku jolok bulan gerhana
E                      Am
Menjadi lampu menyuluh rindu mu


  F            G           C
Akan ku rebahkan matahari
           F
Menjadi laut malam mu
G              C
Menghirup sakar madu mu
  A
Kekasih...

Dm        G         C
Hitunglah mimpi-mimpi
    F                 Dm  
Yang membunuh reality
E             Am
Dari syurga illusi


hahaha poyo je...

Thursday, September 6, 2012

Favorite Quotes







Bila cinta putus ditengah jalan usahlah bermuram durja menyakiti diri sendiri. 
Bangkitlah dan mulakan cinta baru. Kerana setiap cinta yang hilang pasti akan ada pengganti.
 Usah mengharap pada yang tak pasti, usah merayu pada yang tak sudi.
 Cinta pertama tidak semestinya yang terbaik. 
Setiap cinta mempunyai keunikan dan kehangatan yang tersendiri.
 Janganlah terus terikat kepada cinta yang sudah pergi. 
Jika bercinta janganlah kita menjadi hamba cinta. 
Seperti mana kita tidak mahu menjadi hamba duit kita juga tidak mahu mejadi hamba kepada cinta.
 Kuasai cinta. Jadilah tuan kepada cinta. 
Jangan biarkan cinta memperkotak-katikkan hidup. 

Gunalah akal dan fikiran.
 Bila kita kecewa atau putus cinta kita selalu menyalahkan orang lain atas kegagalan cinta itu.
 Tapi pernahkah kita bermuhasabah dengan diri sendiri apa yang telah kita lakukan sehingga segala-galanya musnah.
 Kerana tanpa sedar kadang-kadang kita membuat kesilapan yang menutup pintu hati sang kekasih untuk terus mencintai kita. 
Kadang- kadang kita tewas dengan tipu helah orang ketiga yang sengaja mewujudkan jurang di antara kita. Bila hidup menjadi tidak terurus kerana kecewa ingatlah setiap benda di dunia ini tidak akan kekal lama… tidak terkecuali CINTA.
 Jadi terimalah realiti…
 Di mana ada cinta disitu pasti akan ada perpisahan cuma masanya sekarang atau kemudian…

Sunday, August 19, 2012





Selamat Hari Raya EidulFitri 
dan Maaf Zahir dan Batin.. 
Berhati Hati di jalan raya dan Ingatlah orang yang tersayang

Tuesday, July 24, 2012

vios terbang lagi




Menurut info..Vios ni sebenarnya terbabas dan spin lalu melambung naik atas tembok tu...bukan turun dari atas bukit tu...atas bukit tu ladang sawit...kejadian berlaku di jalan nitar - mersing,johor...makcik baju hijau tu yg bawa vios ni...



believe it or not


orang ramai mula ragu-ragu bagaimana vios tersebut boleh terbang


abang polis cuba mencari teori eksperimen di tempat kejadian


kakak baju hijau ni baru je bikin vios tu.. dari keterangan yang diambil 
"ahkak baru je tukar enjin kereta tu dgn enjin sukhoi, senang nanti bila stuck jem ahkak leh terbang cepat sampai rumah, maklumlah sekarangkan puasa"
tambahnya lagi "tapi itu la ahkak lupa nak pasang sayapnya"
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

simulasi bagaimana ahkak tu menerebangkan viosnya hehehe
moral of the story:
berhati-hati di jalan raya

Vios Terbang




bincangkan hahaha 

Sunday, July 1, 2012

memancing




lokasi: tasik tropika, UTM

ikan paling besar untuk malam tu huhu, ikan talapia hitam


mangsa ke3


yeah yeah 


sebesar kaki aku kot


peace hehe


Thursday, June 28, 2012

geli hati


s: antara dia dan dia?




 


s: apakah perasaan anda bila cirit-birit


s: best ke skodeng orang tengah berak?? hahaha 

s: apa lala rasa bila tengok babi berkeliaran di L12? 

s: ramai sangat peminat saya sekarang ni, rimas pulak rasanya 

 dah ada barang baru.. jangan pandang belakang 

s: bertah atau bertih jagung?? hahaha 

macam mana nak buat keputusan ni, nk goreng ayam ke goreng ikan ni huhu 

uhuk uhuk uhuk batuk pulak 

s: betol ke ika ni suara sodap hahaha

s: macam mana nak buat video call ni huhu.. 

haniff sani seorang yang comeelllll!! 

Saturday, June 23, 2012

Abah..



berakhirnya satu penantian... 


anak-anak sentiasa berada di belakang abah!!




Friday, June 15, 2012

dehearty - permata yang dicari

apa perasaan aku sekarang ni pun aku tak tau...



Ya Allah,
andai cinta itu milik kami,
biar apa jua dugaannya,
kami mohon agar diberi kekuatan dariMu,
untuk mengharunginya.

Ya Allah,
andai cinta itu bukan lagi milik kami,
biar seberapa kali kami cuba pertahankan,
kami mohon agar diberi kekuatan dariMu,
untuk menerima segala takdirMu yang indah ini...
____________________________________________

Andai suatu detik,
apabila Allah menjauhkan dan memisahkan kamu,
dari insan yang kamu terlalu cintai,
maka ucapkanlah,
"Allah Maha Mengetahui, DIA BUKAN JODOHKU"
terimalah dengan hati yang tenang dan terbuka,
redhalah dengan ketentuan takdir dariNya,
kerana milik Allah jualah segala cinta yang ada di dunia...
____________________________________________

"Cinta kerana Allah adalah mencintai hamba Allah kerana keimanannya dan ketaatan kepada Allah SWT..."



Thursday, June 14, 2012

DOA-DOA MENGHADAPI PEPERIKSAAN...


DOA-DOA MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Pastikan anda mengulangkaji pelajaran anda.

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:
(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul 
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, 
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan


(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang - 
dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.


(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan,  tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh


Kuch Kuch Hota Hai - Kuch Kuch Hota Hai Sad & Saajanji Ghar Aaye HD



syahdu2...
terpaksa merelakan dia utk bahagia dengan insan yang dia sayang..
maaf
hati ini sukar untuk menerima insan lain..
happy ending??
jodoh pertemuan ditentukan Allah..

Saturday, May 26, 2012

Adakah Itu Jodoh..




JODOH adalah rahsia Allah, kita MERANCANG dan Allah pun turut sama merancang..cuma kadang-kadang aku TAKUT dengan RENCANA Allah.. 

Sebab apa?

Sebab aku TIDAK PERNAH tahu apa yang bakal berada di hadapanku kelak, dan apa PENGAKHIRAN yang Allah inginkan buatku, buat hidupku..tiba-tiba hati berbisik, sebenarnya perancangan Allah mengatasi perancangan kita sendiri..buat apa terlalu memikirkan sangat.....kita LALUILAH kehidupan seperti biasa..permulaan itu bermula dari kita, dan pengakhiran itu akan Allah TENTUKAN kelak..BERDOALAH semoga PENGAKHIRAN itu adalah sama seperti yang dirancangkan dan yang TERBAIK dalam hidup... 

~ Belum dikatakan dia JODOH kita selagi ‘AKAD’ tidak TERTUNAI ..kadang PERTEMUAN itu ada namun JODOH itu tetap menjadi RAHSIANYA lagi...;)

Friday, May 25, 2012

Quote for today..




Don't look for someone that can make you happy.
Find someone that you can be happy with.

Thursday, May 24, 2012

Jika...



Jika hari ini aku gagal dalam pelajaran,
 jika hari ini aku gagal masuk Universiti,
 jika hari ini aku gagal dalam percintaan,
 jika hari ini aku gagal dalam perniagaan,
 jika hari ini aku gagal dalam segala-galanya.
 Aku pasti esok kegagalan itu yang memberikan aku kejayaan.
 Aku juga pasti yang Allah itu Maha Adil.
Paling kuat tali hubungan keimanan ialah cinta kerna Allah dan benci kerna Allah.

Jangan Mencari Tulang Rusukmu...





 Kepada Hawa. Biarlah Adam yang mencari sendiri tulang rusuknya yang hilang. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu dan mengambilmu satu hari nanti.

Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik. Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga..



Wednesday, May 23, 2012

Quote For Today...




"kita sebenarnya tak pernah really concern atas dasar sayang-menyayangi melainkan kita rasa kita lagi hebat dari orang tu. Itu fitrah manusia.
Sebenarnya kita susah nak terima orang tu lebih hebat, lebih popular, lebih mewah, lebih cantik, lebih slim, lebih bijak dari kita. Bila kita tak boleh nak mengatasi orang tu, kita tend to carik jalan keluar dengan mudah. Nak carik jalan panjang masing-masing tak mampu, so jalan mudah adelah dengan cari kekurangan orang tu.

Kalau ada yang memilih untuk fokus pada kekurangan, silakan.
Sekurang-kurangnya ada orang tolong buat check and balance" :)

thanks to green apple

Sunday, May 20, 2012

12 Tahun Dikau Pergi Tinggalkan Kami..


Rasulullah saw bersabda, "Apabila anak Adam (manusia) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakan untuknya." (HR.Muslim)


Al-Fatihah untuk ummi... 12 tahun dikau pergi meninggalkan kami..



rindu umi sangat...

20/05/2000 - 20/05/2012

al -fatihah

umi.....
hanya titip-titip doa
dan fatihah anakmu ini menjadi hadiahkan padamu
semoga doa dari anakmu ini menjadi bekalan untukmu..

umi...
12 tahun yang penuh ranjau duri anakmu hadapi dengan tabah
kadang-kadang tergelincir tanpa bimbingan
kembali berpaut dengan berdoa padaNya

umi...
ingin ku sampaikan rindu abah kepadamu
ingin ku sampaikan rindu kekanda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu adinda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu cucunda kepadamu
ingin ku sampaikan rindu aku kepadamu
hanya bacaan Yassin menjadi pengubat rindu

umi...
pemergianmu di terima dengan redha
semoga dikau tenang disana
bersama-sama kekanda Maya Shafira

maaf pada abah, kak yus, kak lin, kak lina, kak jaja, kak acem, hawa dan anak-anak buah daku sekalian kerana tidak dapat balik untuk kenduri arwah umi..
hanya titip-titip doa daku hadiahkan pada umi tersayang..
semoga roh arwah umi dicucuri rahmat dan berada dalam golongan orang yang beriman...
menanti di pintu syurga menunggu kita semua bertemu insyaAllah.. 

al-fatihah..


Saturday, May 19, 2012

Fail lg huhu..




bangla oh bangla


Kelebihan Menjadi Seorang Isteri...





Kelebihan Menjadi Seorang Isteri...

1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah” 

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”. 

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”. 

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”. 

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”. 

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi) 

8 ) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu “TAAT”

Allah SWT berfirman. Maksudnya :

“Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan-Nya.”

(Surah an-Nisaa’ ayat 34).


Alpa..





berkurun..terukur sejarah alpa..
manusia di hanyut indah yang fana..
terlupa pada fitrah wujudNya
hanya di taraf hamba..

Sunday, May 13, 2012

Surah Al-A'La -- Qari Abdul Basit

Terima Kasih Tanjung Balau... 5-6/5/2012



last trip maybe for our friendship sob2
best moment ever with kerol, juli, noel, eda, atiq, ekin & jiha (sis ekin)
hope this friendship still in our heart =)
"TERIMA KASIH TANJUNG BALAU"

juli kelalakar la haha.
 lokasi: tanjung balau
actually ni kali kedua aku bercamping kat sini, 1st dulu dgn dak2 class, bakar2 ayam gak, dua kali pegi sini aku xmandi kat pantai ni hoho

leher pendek haha
sebelah aku ni kerol, mastermind untuk trip kali ni,
last trip katanya sb pasni assignment berlambak kene setelkan

macho la brader ni haha... scandal?? oppsss
macam gergasi dengan semut kan hehe
beauty and the beast

Azyyati & Ashikin
kalau ku pilih disini apa kata di sana, kalau ku pilih disana apa kata di sini.. perlukah aku pilih keduanya, bahagi kasih seadil-adilnya hahaha (sekadar nyanyian) =)

pasang khemah

pasang khemah lagi. kepakaran SUKSIS digunakan untuk memacak khemah yang menjadi kontroversi hahahaha

bakar2 ayam.. ada nasi goreng + mee hoon + sosej + cheese cocktail = sedap nyum2

khemah mereka ( ada budak merajuk sebab tak dapt tido dalam khemah yang berkarpet hoho, konon tunjuk perasaan la bawak bantal ke tepi pantai nk tido kat situ, dari kul 2.30 sampai la kul 4.45 baru la nak naek tido dalam khemah, tp best la sebab dapat tgk bunga api, pastu dapat kentut org tu kan hahahahahah) moral of the story: jgn buat perangai depan kawan2.. 

sunrise tanjung balau

sunrise lagi

breakfast sambil tak gosok gigi hoho
"comel tp makan banyak" kata jiha kepada ekin hehe

senyuman bermakna? terima kasih tanjung balau =)

ekin & jiha@adira hehe

desaru... sunburn
abes ketiak aku terbakar hoho

macam ada anak dugong je tu haha
lokasi: Desaru

straw tu tak leh blah haha

terima kasih banyak2 pada family ekin especially mak ekin sebab mensponsor ayam utk dibakar, 1st trip je dpt, 2nd kene bayar k haha, terima kasih jugak sebab menyediakan hidangan nasi goreng dgn mee hoon goreng yang sedap serta air masak hehe.. guys, this moment will be remember, hope after 5 years kita gather-gather lagi nk hoho, tyme tu bawak family masing-masing, kita tengok siapa pasangan masing-masing  hehe =)

again

"TERIMA KASIH TANJUNG BALAU 5-6/5/2012"



Tok Gajah..

sesi Q&A..

Get widget here

Langsung Atau Tidak Langsung...

Segala nukilan di dalam blog ini adalah milik penuh empunya blog..

Dan saya akui ada juga copy paste dari blog-blog yang lain.. kisah-kisah disini bukanlah luahan rasa empunya blog tetapi hanya sekadar berkongsi rasa..

Kadang-kadang takut disalah erti..
segala kemusykilan boleh email saya

mohdhaniffmohdsani@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...